Győr – A találkozások városa

 

Kedves Látogató! Megannyi értékével hívja Önt Győr, a találkozások városa. Érdemes betérni e Bécs és Budapest között félúton, szelíd környezetben fekvő patinás, sokszínű városba, ahol természeti, kulturális, építészeti értékek sora ötvöződik egymással. A település sugár irányban összefutó úthálózata észak felől Szlovákiát, nyugatról Ausztriát, délről a Balatont, keletről pedig Budapestet köti a Kisalföld szívéhez. Központi fekvése már a római időkben stratégiai szerepet biztosított a város számára. Az egykor vásártartási és árumegállítási joggal rendelkező centrum fokozatosan vált a nyugati irányú kereskedelem központjává. A török korban a város a kereszténység végváraként kulcsfontosságú szerepet játszott Európa védelmében.

 

Műemlékek városa

 

Magyarország műemlékekben egyik leggazdagabb városa a barokk belváros rekonstrukciójának elismeréseként elnyerte a műemlékvédelem Európa-díját.A történelmi korokat idéző templomok, paloták, múzeumok, jellegzetes sarokerkélyek, szűk közök belvárosi sétára invitálják a látogatót. A barangoláshoz csábító hátteret nyújtanak az ódon utcákban meghúzódó kávéházak, éttermek, panziók, valamint a méltán híres helyi vendéglátás. A páratlanul gazdag és harmonikus barokk építészeti környezetben a művészetek barátai, az igényes kikapcsolódásra vágyók egész éven át vonzó programokra lelhetnek. A város büszke itthon és külföldön egyaránt elismert és számontartott művészeti intézményeire, fesztiváljaira. A Győri Balett és a Győri Nemzeti Színház társulatai, a Győri Filharmonikus Zenekar évadról évadra, estéről estére felejthetetlen művészi élményekkel ajándékozzák meg közönségüket.

A belvárosban található számos történeti és művészeti múzeum, képtár, állandó kiállítás közül az Esterházy-palotában otthonra lelt Városi Képtár a győri képzőművészeti élet központjává vált. Kovács Margit keramikusművész és Borsos Miklós szobrászművész állandó kiállításai, a Patkó-gyűjtemény hagyományosan szerepelnek a Győrbe látogató vendégek programjában, de maradandó élményt nyújtanak az egykori Magyar Ispita épületében elhelyezett Művészeti Múzeum és a Rómer-terem időszaki tárlatai is. Világhírű gyűjteményt tár a látogatók elé a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár.

 

 

 

A fesztiválváros

Győrben tavasztól késő őszig kínálják művészeti eseményeiket a fesztiválok. A Győri Tavaszi Fesztivál március hónapban a tavaszvárás jegyében, a művészetek újjászülető sokszínűségével invitálja a városba a közönséget.Nagyzenekari koncertek, a Győri Nemzeti Színház prózai és zenés bemutató előadásai, a Győri Balett előadásai, táncegyüttesek fellépései, zeneszerzők szerzői estjei, tárlatok, húsvéti népszokásokhoz kötődő programok egyaránt szerepelnek a fesztivál kínálatában.
A Győri Nyár Nemzetközi Kulturális Fesztivál több évtizedes múltra tekint vissza. Győr belvárosának természetes díszletvilága, a terek, a zárt udvarok, a zenepavilon és a belvárosi foly ópartok hangulatos környezetet nyújtanak a nyáresti művészeti programok megrendezéséhez. A hazai és külföldi művészeti együttesek, előadók fellépései felölelik a művészetek szinte valamenn yi műfaját. A folklórestek, a báb- és utcaszínházi előadások, a jazzestek, szabadtéri szimfonikus koncertek, balettelőadások, tárlatok egyaránt fellelhetők a fesztiválprogramban.

Természet

A Szigetközi, a Sokorói Tájvédelmi Körzet és a Fertő-Hanság Nemzeti Park ölelésében az Európa-szerte egyedi környezetű város számos látogatót vonz. Elidőzésre csábít a festőien kanyargó Mosoni-Duna, a város egykori névadó folyója a Rába, a Rábca és a Marcal folyó, melyek egyesülve folytatják útjukat a Fekete tenger irányába. A természetet kedvelőket, pihenni, felüdülni vágyókat egyaránt ide csalogatja a horgász és viziparadicsom, a termálvíz, valamint a síkvidéki folyami táj és a Balaton felé kiemelkedő pannonhalmi borvidék sajátos találkozása a város határán.

 

 

Gazdaság

A lendületesen fejlődő gazdasággal és kereskedelemmel rendelkező pezsgő életű város az üzleti élet szereplőinek találkozására is lehetőséget kínál. Modern üzletközpontok, ünnepi vásárok szolgálják a szórakozni, vásárolni vágyók igényeit. Városunkról további információk a   www.gyor.hu és a Győr-Online – A régó digitális médiája lapokon tekinthetők meg