section-1198493

Csapatkarjelzés

Köznapi és társasági egyenruhára

A karjelzés tábori zöld alapszínű, 80 mm x 70 mm méretű, 3 mm széles skarlátpiros szegésű álló ellipszis, középpontjában sárga-fekete-arany színkombinációjú balra néző sörényes oroszlánfejjel.
Az oroszlánfejet balról aranyszínű tölgyfalomb, jobbról pedig ugyanolyan színű olajág (barna színű termésekkel) öleli körbe, amelyek az ellipszis nagytengelyén alul keresztezik egymást. A tölgyfalomb és az olajág képzeletbeli keresztezését vízszintesen kettéosztott pajzs takarja. A fekete szegésű pajzs kék színű felső része függőlegesen két egyenlő részre osztott, vörös színű alsó részén három vízszintes – felülről lefelé csökkenő szélességű, hullámos – ezüstpólya található.
Az ellipszis felső harmadában a tölgyfalombot és az olajágat skarlátpiros, aranyszínű nagybetűs FORTITUDINI feliratú, fecskefarkas levágású sárga szegésű ívelt szalag fogja össze. A karjelzést felülről az ellipszis kistengelye alól induló, balról jobbra haladó, sárga színű nagybetűs 12. ARRABONA LÉGVÉDELMI RAKÉTAEZRED felirat övezi.
A karjelzésen a Honvédséghez való tartozást a magyar történelem és egyben a hadtörténet fontos motívuma, a pajzstartóként a mai csapatzászlókban is megtalálható tölgyfalomb és olajág fejezi ki. A karjelzés központi eleme az oroszlánfej. Az oroszlán évezredek óta a bátorságot és az erőt, a harcra való készséget jelképezi a magyar és az európai kultúrában, valamint a heraldikában. A légvédelmi rakéta és tüzér fegyvernemi paroli skarlátpiros színével megegyező színű szalag a fegyvernem büszkeségét jelzi. A nyugati és keleti kultúrákban egyaránt megérthető jelmondat a fegyveres küzdelmekben való vitéz helytállást fejezi ki. A Győr-Moson-Sopron megye címerpajzsára emlékeztető pajzs osztásával és színeivel egyidejűleg utal a katonai szervezet Légierőhöz való tartozására és békehelyőrségére.

//mh12.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2020/10/ezreds-1.png
section-657450b

Gyakolró egyenruhára

A karjelzés tábori zöld alapszínű, 80 mm x 70 mm méretű, 3 mm széles fekete szegésű álló ellipszis, középpontjában ezüst-fekete színkombinációjú balra néző sörényes oroszlánfejjel.
Az oroszlánfejet balról ezüst-fekete tölgyfalomb, jobbról pedig ugyanolyan színű olajág (ezüstszínű termésekkel) öleli körbe, amelyek az ellipszis nagytengelyén alul keresztezik egymást. A tölgyfalomb és az olajág képzeletbeli keresztezését vízszintesen kettéosztott pajzs takarja. A fekete szegésű pajzs felső része függőlegesen két egyenlő részre osztott, alsó részén három vízszintes – felülről lefelé csökkenő szélességű, hullámos – ezüstpólya található.
Az ellipszis felső harmadában a tölgyfalombot és az olajágat ezüstszínű nagybetűs FORTITUDINI feliratú, fecskefarkas levágású ezüstszegésű ívelt szalag fogja össze. A karjelzést felülről az ellipszis kistengelye alól induló, balról jobbra haladó, ezüstszínű nagybetűs 12. ARRABONA LÉGVÉDELMI RAKÉTAEZRED felirat övezi.
A karjelzésen a Honvédséghez való tartozást a magyar történelem és egyben a hadtörténet fontos motívuma, a pajzstartóként a mai csapatzászlókban is megtalálható tölgyfalomb és olajág fejezi ki. A karjelzés központi eleme az oroszlánfej. Az oroszlán évezredek óta a bátorságot és az erőt, a harcra való készséget jelképezi a magyar és az európai kultúrában, valamint a heraldikában. A nyugati és keleti kultúrákban egyaránt megérthető jelmondat a fegyveres küzdelmekben való vitéz helytállást fejezi ki. A Győr-Moson-Sopron megye címerpajzsára emlékeztető pajzs osztásával utal a katonai szervezet Légierőhöz való tartozására és békehelyőrségére.

//mh12.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2020/10/gyak_karjelzes.png
section-ceea9a7

Csapatjelvény

A jelvény befoglaló formája egy 40 mm x 35 mm méretű álló ellipszis. Anyaga műgyanta felülettel ellátott acéllemez. A bőr alátét színe fekete, teljes hossza 8,5 cm, az akasztó hossza 3,2 cm, az  akasztó szélessége 2,2 cm, a jelvénytartó hossza 5,3 cm, a jelvénytartó szélessége 4,8 cm.
A jelvény a csapatkarjelzés köznapi és társasági öltözeten viselt változatának 2:1 arányban kicsinyített mása.

//mh12.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2020/10/ezreds-1.png
section-77da703

Csapatérme

A csapatérme alapformája kör. Előlapján a védő szerepű 1 mm széles kiemelkedő peremen belül, az óra számlapja szerinti nyolc és tizenhat óránál kiemelkedő pontok között, a felső íven balról jobbra nagy antikva betűkkel a 12. ARRABONA LÉGVÉDELMI RAKÉTAEZRED felirat olvasható. Az érem alsó szövegmezőjén, a címerpajzs alatt nagyobb antikva betűkkel két pont között a GYŐR felirat található. Az érem középpontjában a sörényes, balra néző oroszlánfej a bátorságot és az erőt, a harcra való készséget jelképezi. Az oroszlán feje fölötti, két végén fecskefarkas levágású szalagon nagy antikva betűs FORTITUDINI felirat olvasható. A jelmondat a fegyveres küzdelmekben való vitéz helytállást fejezi ki. Az érem központi elemét, az oroszlánfejet balról tölgyfalomb, jobbról olajág fonja koszorúba. A tölgyfalomb és az olajág találkozását alul címerpajzs takarja. A stilizált címerpajzs az alakulatnak otthont adó Győr-Moson-Sopron megye címerét idézi.
Az érme hátlapján Győr Megyei Jogú Város címere található.
Az érme átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm.

A csapatérmék aranyozott, ezüstözött és ezüstözött patinázott formában kerülnek rendszeresítésre és adományozásra.

//mh12.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2020/10/erme-elolap_s.png
//mh12.honvedseg.hu/wp-content/uploads/2020/10/erme-hatlap.png